T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - Hattat Rakım Ortaokulu

Tarihçe

HATTAT MUSTAFA RAKIM EFENDİ

Okulumuza adını veren Hattat Mustafa Rakım Efendi, 1785 yılında Ordu Ünye'de dünyaya gelmiştir. III. Selim ve II. Mahmud dönemlerinin en ünlü hat üstatlarındandır. Ressamlığıyla da tanınan sanatçı III. Selim'in resmini yaparak kendisine sunduktan sonra sikkelerin üstündeki padişah resmini çizmekle görevlendirildi. Osmanlı Devleti'nin sembolü olan padişah tuğrasına kendisinden sonra da değişmeyecek olan ölçülü bir biçim verdi. Celi yazıda ve tuğrada geliştirdiği üslup bugün de kullanılmaktadır. Sultan II. Mahmud'un hat hocalığını da yapmış olan sanatçının yazıları İstanbul'daki bir çok tarihi eseri süslemektedir. Özellikle Nusretiye Cami kuşak yazısı ve Nakşidil Sultan'ın türbesindeki kapı yazıları en önemli eserlerindendir.

Hattat Mustafa Rakım Efendi 1825 yılında İstanbul'da vefat etmiş, Edirnekapı'daki türbesine defnedilmiştir. İsmi okulumuzca yaşatılmaktadır.

TARİHÇE

Okulumuz 1959-1960 eğitim öğretim yılında beş baraka ile eski tramvay deposu arsası olan bu yerde ilkokul olarak eğitim öğretime başlamıştır.

1969-1970 yılında bugünkü mevcut binalarında eğitim öğretime devam etmiştir. 1999 yılında ek bina ve spor salonu eklenmiştir. Okulumuzda toplam yirmi beş adet derslik mevcut olup, 1994-1995 yılından itibaren ilköğretim okulu olarak hizmet vermektedir. Okulumuzdan mezun olan birçok bilim, sanat, siyaset ve spor adamı mevcuttur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.03.2013 - Güncelleme: 11.02.2022 16:18 - Görüntülenme: 3584
  Beğen | 0  kişi beğendi